Den svenska säckpipan

Musik

Bälgblåst svensk säckpipa
Lycklig spelman (författaren)
"Endast den, för hvilken lifvet ej mera eger någonting heligt, kan finna det löjligt, om dalkarls-spelmannen på sin säckpipa frambringar de mest förunderligt gemena ljud, men dock dertill ser så lycklig ut, och vänder ögonen mot himlen, liksom i bön. Han drömmer nu om sitt lifs lyckligaste stunder. De melodier, hvilka han förnam som liten gosse, försätta naturbarnet under dessa ögonblick åter tillbaka till guldåldrens dagar. Det eljest tillslutna Eden öppnas; engeln, som nödgades stänga paradiset, sänker gerna sitt svärd för ... barnasinnet."

C.A. Mankell 1853

Man vet inte mycket om de låtar som de gamla säckpiparna spelade, inte heller hur de spelades. Det finns ett fåtal låtar som man vet spelades av säckpipare, men alla har passerat andra instrument på sin väg genom traditionen ner till oss.

En följd av detta är att vi nästan inte vet någonting om hur, eller hur mycket, de gamla piparna ornamenterade sina låtar. Men, utsmyckningar har aldrig varit särskilt strikt reglerade i svensk folkmusik, snarare improviserade. Så dagens säckpipares ad hoc-utsmyckningar kan faktiskt vara precis vad de gamle gjorde på sin tid också.

Det finns ingen direkt standard för hur den svenska säckpipan skall fingras och de flesta spelpiporna är väldigt förlåtande för underliga fingersättningar. De flesta rutinerade pipare spelar med halvtäckt fingersättning för att kunna simulera pauser och staccaton. Med sex fingerhål täckta (e' på en E/A-pipa) får man normalt samma ton (och med ungefär samma volym) som bordunpipan. Att kort lägga på alla sex fingrar kommer därför att upplevas som en paus. Detta trick kan höras i de flesta musikexemplen nedan.

Du kan läsa mer om spelteknik, bland annat om hur du klämmer ut några extra toner ur din säckpipa, om du följer länken om hur man spelar.

Svensk säckpipa, byggd av Peter Frodemo
Säckpipa av Peter Frodemo
För att hitta låtar måste man gå igenom den svenska folkmusikskatten och leta efter låtar som är spelbara inom säckpipans begränsade skala. En del låtar kan man kanske skriva om lite för att anpassa till pipan, andra kanske går att spela i teorin men låter konstigt av andra anledningar (borduntonen kanske stör, till exempel). Men, vissa låtar passar så bra på säckpipa att man frestas dra den förhastade slutsatsen att de var säckpipslåtar från början. Det är en väldigt speciell känsla att stöta på en sådan låt.

Nedanstående musikexempel är en av de mest kända låtar bland svenska säckpipare. Det är en polska efter Nedergårds Lars, en legendarisk 1800-talspipare från Dalarna. Nedergårds Lars var bl.a björnjägare och brukar också kallas "Björskötten."

Noter
Klicka på noterna för att höra musiken (541k, 1:09, mp3)

Här är en video där jag spelar samma låt:

och här en annan video, där jag spelar en brudmarsch, också den efter Nedergårds Lars:


(GIF-noter)

Titta in på min YouTube-kanal för fler filmade låtar.

Några andra exempel (mp3) på traditionella låtar, spelade av mig på säckpipor byggda av Alban Faust:

Observera att den spelade versionen ibland skiljer sig markant från noterna - den svenska folkmusiken ger stort spelrum för fria tolkningar och det finns få 'rätt' och 'fel.'

Det finns några låtar till under avsnittet om Nybörjarlåtar och ytterligare några på min Facebooksida.

Notsamlingar

Jag har satt ihop några samlingar av låtar som passar bra på säckpipa, ibland efter lättare redigering (framför allt tonartsbyten):
  • 25 låtar efter Smålandsspelmannen Petter Dufva, ur en notbok daterad 1807. Petter Dufva var fiolspelman, men många av hans låtar fungerar bra på säckpipa, även om några av dem kräver de lite mer avancerade spelteknikerna från avsnittet spelteknik. Här är fyra av låtarna, nummer 63, 101, 128 och 177, i ett medley på säckpipa och lira (med Göran Hallmarken):

  • 11 Troskarilåtar (två av dem i två versioner), arrangerade för två säckpipor och kommenterade på svenska och engelska. Troskari var en spelmanssläkt i Malung. Mest kända är Troskari Erik, Troskari Per och Troskari Mats. De var fiolspelmän, men liksom för Petter Dufva ovan är det påfallande många av deras låtar som passar bra på säckpipa.

  • 69 låtar för svensk säckpipa som jag har lärt ut under säckpipskurser i Tyskland under åren 2011-2018. Låtarna är kommenterade på engelska. Den som inte läser noter så bra kanske också vill ladda ner och lyssna på midifiler för alla 69 låtarna. Men tänk på att dessa är automatiskt genererade utifrån notskriften, inte inspelningar av någon som faktiskt spelar dem.

Några inspelningar

Två skivor som verkligen går in för att presentera den svenska säckpipan är den tidigare nämnda Säckpipa (LP) av Per Gudmundson (1983, återutgiven som CD 2015) och min egen Olle Gällmo - med pipan i säcken (2008). Double Yolks med Duo Gällmo Branschke (2019) innehåller en mix av svenska och tyska danslåtar, arrangerade för två svenska säckpipor.

Några säckpipeskivor
Anders Noruddes soloskiva "Kan själv!" innehåller många riktigt bra säckpipslåtar och rekommenderas varmt.

Tre av medlemmarna i kvartetten Blå Bergens Borduner spelar svensk säckpipa. Deras första skiva, med samma namn som gruppen, har 8 spår med svensk säckpipa (dock bara ett med alla tre samtidigt). 2015 kom uppföljaren "Inga Kônstiheter", också den med mycket säckpipa.

En annan klassiker är skivan Bordunmusik från Dalsland med Alban Faust. De flesta spåren innehåller säckpipor av svensk, fransk, tysk och flamländsk härkomst. 10 spår innehåller svensk säckpipa. Jag vill också rekommendera Pipmakarns polska med Alban Faust och Jonas Åkerlund.

Det finns fler skivor där säckpipan används, men mer sparsamt. Grupper att hålla utkik efter är, till exempel, Hedningarna, Lure (Valramn), Faust, Frifot, Dråm och Svanevit. Exempel på pipare att leta efter är Erik Ask-Upmark, Folke Dahlgren, Stefan Ekedahl, Alban Faust, Pär Furå, Per Gudmundson, Olle Gällmo, Per Jensen, Ulf Karlsson, Mikael Lund, Anders Norudde, Anton Olausson, Harald Pettersson, Anna Rynefors, Jan Winter, Jonas Åkerlund och David Åsbrink.

(Erik, Folke, Alban, Olle, Per J, Ulf, Mikael, Anders, Anton och Anna är riksspelmän på svensk säckpipa)

(Utökningar) Föregående sida || Nästa sida (Hur man spelar)

Olle Gällmo http://olle.gallmo.se olle@gallmo.se