Den svenska säckpipan är inte, och har förmodligen aldrig varit, ett vanligt musikinstrument. De flesta svenskar idag har inte hört talas om den, men för 150 år sedan blev den omnämnd som svenskt nationalinstrument, tillsammans med nyckelharpan, av musikforskaren C.A. Mankell.

Jag hörde först talas om denna tradition 1991. Sedan dess har den dominerat mitt musikaliska liv och blivit en passion, ett kall. 2008 blev jag utnämnd till riksspelman på svensk säckpipa.

Jag spelar här på två instrument; en traditionell munblåst säckpipa med en bordun, och en bälgblåst variant med tre borduner och utbytbara spelpipor. Båda instrumenten är byggda av säckpipsbyggaren Alban Faust. Mina medmusiker är Gunnar Börjesson (gitarr), Stefan Ekedahl (säckpipa) och Jan Winter (lira och hummel).

Skivan består av 25 låtar, hälften från Dalarna och resten från andra svenska landskap. Den vanligaste låttypen (på 12 spår) är polska - en traditionell svensk tretaktsdans, närmast släkt med mazurkan och polonäsen. Här finns också fem marscher och åtta sånger, varav två medeltida ballader. Fyra låtar har kända kopplingar till någon av de gamla säckpiparna på 1800-talet, nämligen Erik Persson, Gucku Olof Olsson, Nedergårds Lars Olsson och Kniv-Anders.

Med skivan följer ett 28-sidigt häfte med massor av information, på svenska och engelska, om instrumentet, om låtarna och om spelteknik. Sammanfattningar på andra språk finns här!

Skivan finns på Spotify, iTunes och andra streamingtjänster. Fysiska exemplar finns att beställa från Trad-Shop i Berlin.

Bildspel med korta klipp från sju spår

Recensionsklipp

"Hans mjuka jämna framtoning i spelsättet är genomgående och han behärskar de speltekniska grepp som gör att han kan ge sig på låtar som säckpipan egentligen inte skulle klara. Melodier, sparsamma utsmyckningar och instrumentljud vävs samman till en lugn, vackert växande bukett ur den folkmusikaliska floran."
-- Lira Musikmagasin #5-2008

"En nybliven riksspelman spelar 25 låtar på säckpipa. Olle Gällmo är förstås en driven blåsare som på sina två olika säckpipor och med några ackompanjatörer bjuder på en omväxlande och intressant skiva. 25 låtar av olika slag, säckpipelåtar men också visor och andra låtar överförda på säckpipa. Elegant och lyhört spel, mycket information i texthäftet också."
-- Spelmannen 4-2008

"Jag har lyssnat igenom hans skiva ett hundratal gånger (faktiskt) för att försöka hitta bra och mindre bra spår. Till min förvåning måste jag säga att Olle Gällmo lyckats med konststycket att rada upp 25 lika goda, musikaliska smultron på ett och samma strå. Förbluffande nog håller både låtarna och Olle samma höga klass rakt igenom. Ibland är det så vackert att det nästan gör ont. Jag kan bara säga: Bra gjort Olle!"
-- Upplands Nyheter, 28 augusti 2009

"Cet enregistrement, qui respire la simplicité, véhicule la passion d'un musicien qui touchera certainement les nombreux adeptes français de la säckpipa."
-- TRAD magazine, Frankrike

"A highly enjoyable album, and one that is sure to win more fans for this wonderful instrument."
-- Northumbrian Pipers' Society Magazine, vol 29, 2008.

"A skilled piper and pleasant-voiced singer, Gällmo has pulled together an interesting set of material - ballads including one about George and the dragon and other traditional songs, hamburskas, gånglåts, polskas and a march - from a wide range of sources, giving a different perspective on the sounds and forms of Swedish traditional music."
-- Andrew Cronshaw, fRoots, issue 306, 2008

"En spännande skiva som man blir väldigt glad av att lyssna på tack vare Olles sköna och finstämda spel som smyckas av små utsökta ornament och finesser. Här sitter allt på rätt plats och någon tvekan tycks inte råda någonstans i musiken. [...] Med pipan i säcken blev jag förtjust i vid första genomlyssningen och kan därför varmt rekommendera den. Namnet till trots är det ingen risk att man köper grisen i säcken!"
-- Hembygden 1-2009


Olle Gällmo
Email: olle@gallmo.se
WWW: http://olle.gallmo.se